10. elokuuta 2015

Ideasta protoksi

Vire -osaston tuotteet odottelevat jo pakattuina syksyn messuja, joten nyt on hyvä hetki miettiä mennyttä lukuvuotta ja suunnitteluprosessia. Kuten aiemmissa Vireen blogiteksteissä on noussut esiin, pääteemat niin osastolle kuin sen tuotteillekin ovat arktinen muotoilu ja Habitaren oma Breaking free -teema. Yhdessä nämä antoivat mielenkiintoisen pohjan tuotemuotoiluprosessille ja samalla tarjosivat rajattoman määrän mahdollisuuksia.

Kaikilla suunnittelijoista oli varmasti jo alusta lähtien mielessään tuotteita, joita haluaisivat tuoda messuille, tai arkielämän ongelmia, joihin pyrkivät löytämään ratkaisua. Alkuperäisten ideoiden syntymisen jälkeen herääkin aina kysymys siitä, kuinka näitä ideoita lähdetään kehittämään eteenpäin messuilla esiteltäviksi proto-tuotteiksi?

Tietenkin työllä, innolla, ja vielä työllä. Luonnospaperia kului paljon, asunnon nurkista löytyy yhä alustavien protojen, sekä materiaalikokeilujen tuloksia ja tietokoneella niin sähköposti, kuin kurssikansio pursuavat nyt valokuvia, inspiraationlähteitä, linkkejä, mallinnuksia ja ties mitä muuta vuoden aikana kertynyttä materiaalia.

Ennen kaikkea ryhmän ja opiskelukavereiden kanssa yhdessä käytyjen palautekeskustelujen avulla tuotteiden ominaisuudet, sekä visuaalinen ilme kehittyivät edelleen ja tuotteet alkoivat muodostaa yhä selvemmin yhtenäisen kokonaisuuden. Poiketen niistä kurssitöistä ja tehtävänannoista, joita suurin osa suunnittelijoista oli aiemmin tehnyt, esiin nousi kuitenkin uusi, huomattava haaste; tuotteiden valmistettavuus sekä mekaaninen / tekninen suunnittelu. Nämä seikat tulivat aivan uudella tavalla suunnitteluprosessin keskiöön, kun jokaisen tuotteen suunnittelija oli itse vastuussa tuotteensa proton valmistuksesta.

Hyvänä (ja kenties varoittavana) esimerkkinä voin käyttää omaa tuotettani; Circuit-hyllykön kohdalla valmistuksen ja mekaniikkasuunnittelun toteutus tuntui ajoittain ottavan ylivallan prosessissa ja Circuit muuttuikin moneen kertaan suunnitteluprosessin aikana, osin toimivuuden ehdoilla.



Tämän parempaa esimerkkiä ja käytännön oppituntia on vaikea saada siitä, kuinka tuotteiden matka ideasta tuotteeksi todella vaatii eri alojen osaajien ja toimijoiden yhteistyön. Ensisilmäykseltä yksinkertaisiltakin vaikuttavat tuotteet tarvitsevat usein yllättävän monen eri osaajan panoksen toteutuakseen. Circuitin osalta erittäin lämpimät kiitokset ansaitsevat Timo Pekkanen, Matti Piilola, Pasi Kelahaara sekä Ismo Lakela, joita ilman Circuitia ei olisi.

 ”Yksikään ihminen ei ole saari.” (John Donnen, 1572-1631) 

Lainaus voi olla hieman mahtipontinen, mutta silti varsin osuva. Tämä matka kohti Habitare-messuja on ollut oppimiskokemus. Suurimpana opetuksena siitä voisi nostaa esiin yhteistyön merkityksen. Kiitos siis teille, jotka olitte mukana tällä matkalla, ja kaikille Tervetuloa Vire –messuosastolle syksyllä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti